95

5 порад щодо здорового і екологічного харчування


Складно стежити за тим, щоб харчуватися виключно корисною їжею. Шаурма, пончики та хот-доги завжди готові швидко замінити здорову їжу. А якщо поставити завдання, харчуватися здоровою їжею і при цьому берегти екологію, може здатися, що тебе вважають казковим єдинорогом

5 порад щодо здорового і екологічного харчування

Вчені-дієтологи вивели деякі універсальні правила здорового харчування, яким ти можеш слідувати без особливої ​​праці, знижуючи при цьому негативний вплив на планету.

Їж рослинну їжу

Якщо ти зосередишся на рослинній їжі більше, ніж на продуктах тваринного походження, то, крім очевидної переваги для здоров'я, ти також зробиш свій внесок у збереження навколишнього середовища. Для щорічного багатомільярдного виробництва м'яса і молочних продуктів використовується велика кількість пестицидів, хімічних добрив, палива, кормів і води, на частку яких припадає 51% річного обсягу викидів парникових газів, згідно зі звітом 2009 року, який опублікований в «Magazine Watch». Рослинна їжа, наприклад, овочі, рис, боби і тофу, менше впливає на навколишнє середовище. Чому б тобі не зробити «пісний понеділок» шляхом заміни м'яса рослинними білками, такими як горіхи, боби і соєві продукти?

Більше органічного

Оскільки для вирощування органічних продуктів використовуються менше хімічних пестицидів і добрив, вони менше впливають на навколишнє середовище. Якщо напис «органічне» ти помітиш на продуктах тваринного походження, це означає, що ні антибіотики, ні синтетичні гормони не застосовувалися у виробництві кінцевого продукту.

Чим ближче, тим краще

Купуючи продукти харчування, які були вироблені в твоїй країні, а, ще краще, в окрузі неподалік, ти не платиш за кількість миль, які подорожувала їжа, перш ніж потрапити тобі на тарілку. Це непрямий фактор, від якого певною мірою залежить кількість викидів парникових газів. Купуючи товари, вирощені в твоїй країні, ти підтримуєш вітчизняного виробника. При наявності часу і бажання, ти можеш спробувати організувати свій маленький персональний город на підвіконні. Така їжа буде здоровішою і смачнішою за ту, яка «напхана» пестицидами і гормонами росту. До того ж, це відмінне рішення освіжити інтер'єр твого будинку.

Сезонні продукти

Внеси в свій раціон продукти харчування, які актуальні для даного сезону і не вирощуються в штучних умовах, таких як опалювані теплиці. Так само варто менше вживати продуктів, вирощених за сотні кілометрів, зірваних передчасно, і транспортованих на великі відстані. Сезонні продукти кращі для навколишнього середовища і дешевші, оскільки вони вимагають менше ресурсів та енергії для виробництва. Ну і місцевого виробника підтримати приємно.

Зменшення відходів

Гниюча їжа є основним джерелом метану -- одного з парникових газів, який пов'язаний з глобальним потеплінням. Крім того, причиною 13% парникових газів є переробка, транспортування та утилізація викинутої в сміття їжі. Купуй стільки їжі, скільки може з'їсти твоя сім'я.

Джерело: MensHealth

Підписуйтесь на аккаунт Національного ЛГБТ-порталу України в ВКонтактеTwitter і Facebook: в одній стрічці - все найцікавіше з ЛГБТ-життя України та світу.

Тепер, завдяки Aperio Lux, ЛГБТ-портал можна читати на iPhone та iPad або підписуйтесь на Telegram канал @lgbtorgua

Підписуйтесь
на наші акаунти